Більшість людей асоціюють різні медичні заклади з фізичним болем, ці відчуття посилюються сумішшю специфічних запахів лікарських засобів, яка негативно впливає на нашу поведінку: пульс та тиск підвищуються, виникає чітке бажання залишити це місце якнайшвидше. Тому спокійні та розслаблюючі аромати в кімнатах очікування, вестибюлях, торгових приміщеннях аптек, знімають стрес, створюють атмосферу комфорту та довіри. Пацієнти налаштовуються на лікування та одужання. Ароматизація повітря допомагає створити у відвідувачів та співробітників аптеки асоціативний ряд зі здоров'ям, природою, життям, бадьорістю та радістю.
Більше того, застосовуючи один аромат у всій мережі аптек, ви сприяєте створенню унікального іміджу свого бізнесу.

Людина має здатність асоціювати аромат із моментами, раніше пережитими. Лікарням варто взяти це на озброєння, адже запах ліків і лікарняних засобів, що чистять, у багатьох залишився з дитинства і пов'язаний далеко не з найприємнішими моментами з життя. На щастя, зараз будь-які лікарняні запахи без особливих зусиль можна замінити на більш приємні та сприятливі, що вплине на імідж закладу, створить атмосферу розслабленості та комфорту і, звичайно ж, сприятиме швидкому одужанню.

Приємний аромат знімає занепокоєння та стрес, зменшує кров'яний тиск та частоту пульсу.
Вчені також з'ясували, що деякі запахи, впливаючи на альфа-ритми головного мозку, змінюють просторове сприйняття, частково пригнічуючи почуття дискомфорту, пов'язане з клаустрофобією, що особливо корисно в кабінетах магнітно-резонансної томографії. Деякі клініки відзначили зменшення занепокоєння та зниження кількості скасування процедури МРТ на вимогу пацієнта.

Вплив аромату ванілі
У 1991р. Sense of Smell Institute в Нью Йорку провів дослідження серед пацієнтів, які чекають у черзі на прийом, що довело, що аромат ванілі знижує рівень занепокоєння на 63%. В іншій групі, яка знаходиться в приміщенні без запахів, зниження рівня схвильованості спостерігалося лише у 5% піддослідних».

Ст Редд, С. Менн, 1995

Всім відомо, що деякі аромати мають противірусну дію - ще один привід задуматися про необхідність застосування ароматизації в медичних закладах. А розслаблюючий ефект, яким володіють арома-композиції, здатний скоротити страх у кабінетах зубного лікаря, гінеколога, операційної та навіть у психіатричних лікарнях, зменшуючи занепокоєння та збудженість пацієнтів.

Німецький професор Йохан Лернер, який займається питаннями ароматерапії, дійшов висновку, що запах апельсинів допомагає боротися зі страхом перед бормашиною.

Професор Йохан Лернер проводив із колегами дослідження до приймальних стоматологічних відділень. Вони просили людей, які чекають своєї черги до дантиста, заповнити анкети, щоб визначити їхній психологічний стан. З'ясувалося, що пацієнти, які вдихали запах апельсинів, хвилювалися набагато менше і почували себе спокійніше. Щоправда, виявилося, що апельсиновий аромат допомагає лише жінкам. На представників сильної статі він не впливав. Професор пояснює це тим, що жінки чутливіші до запахів, ніж чоловіки.
Результати дослідження були опубліковані у німецьких наукових журналах. Помічено, що з того часу стоматологічні клініки в Німеччині та Австрії почали активно закуповувати апельсинову ефірну олію та прилади для ароматизації повітря.

У 2006 році Інститут Нюхання (Sense of Smell Institute) удостоїв престижною нагородою австралійських учених John Prescott та Jenell Wilkie з університету James Cook за їх відкриття про вплив аромату на терпимість до болю. Дослідження показали, що такі солодкі запахи, як ваніль або мускус, мають болезаспокійливий ефект. Інше дослідження показало, що аромат яблука полегшує біль у тих, кому цей запах приємний.

Усьому є наукове пояснення. Як відомо, ендорфіни, які виробляються природним шляхом у нейронах головного мозку за своєю структурою подібні до опіатів і вважаються «природними наркотиками» та «гормонами радості» – вони зменшують біль і впливають на емоційний стан.
Доведено, що деякі аромати (наприклад, ваніль або зелене яблуко) стимулюють вироблення ендорфінів.

Всім відомо, що адреналін виробляється, коли ми хвилюємося, налякані, здивовані або при вживанні кави та енергетиків. Викид адреналіну також може бути спричинений певним запахом. Такого висновку дійшли дослідники в Shiseido – найвідомішій японській компанії, що займається виробництвом косметики. Там виявили, що аромати певних ефірних олій суттєво підвищують концентрацію адреналіну, тоді як інші (наприклад, масло пачулі або троянди), навпаки, скорочують вироблення цього гормону.
Звичайно, явний стан ейфорії, хвилювання чи спокою аромат не викликає, але здатний суттєво посилити чи скоротити переживання, хвилювання, напруженість.

Доказом того, що запах може на підсвідомому рівні асоціюватися з місцем, подією або часом служить експеримент: кілька днів поспіль абсолютно здоровим людям вводили інсулін, який знижував рівень глюкози в крові, ця дія супроводжувалася поширенням у кімнаті певного аромату. В останній день експерименту піддослідні були лише під впливом вже звичного запаху, не дивлячись на це рівень глюкози так само знизився, ніби вони отримали чергову дозу інсуліну. Грунтуючись тільки на цьому, можна з упевненістю сказати, що запах, що друкується в пам'яті разом з фізіологічними змінами, може згодом впливати на фізіологічні відповіді організму.

Дослідження, що проводяться у великому торговому центрі Робертом А. Бероном – доктором філософії (Robert A. Baron Ph.D., M.D.) доводять, що під впливом приємних запахів люди з більшою ймовірністю допоможуть незнайомцю, ніж ті, хто не піддався таким ароматам.

Відповідно до досліджень доктора медицини Алана Хірша, а також інших авторитетних джерел, такі квіткові запахи впливають на наш настрій:
  • Лаванда посилює альфа-ритми у частині мозку, який відповідальний розслаблення.
  • Конвалія здатна зробити людей щасливішими, вона розслаблює і знімає депресію, вона також бореться з негативними емоціями.
  • Уявіть, як спокійно стає в сосновому лісі. До речі, в аеропорту Хітроу (Лондон) успішно застосовується ароматизація повітря запахом соснових голок, що знімає напругу у мандрівників.
Рекомендації щодо вибору ароматів:
Bella, Chloe, Чорна Орхідея, Giorgio, Olimpea, Білі Квіти, City Girl, Skandal, Французька Рів'єра.
ВАЖЛИВО!
Застосувати ароматизацію у Вашому бізнесі нескладно. Можна придбати обладнання та аромати та займатися самостійно, а краще довіритися професіоналам, отримавши додаткові вигоди та переваги «під ключ» за затвердженою абонентською платою, а саме:
  • обладнання та аромати не потрібно купувати
  • щомісячне планове відвідування спеціаліста для обслуговування – заміни аромату та елементів живлення, налаштування та профілактики обладнання
  • оперативний (на вимогу) виїзд спеціаліста для налаштування, переміщення, ремонту, заміни обладнання, презентації нових ароматів
  • Вам не потрібно призначати відповідального співробітника чи самому обслуговувати арома-обладнання, витрачаючи свій час

Секретна формула для вибору, що краще – купити чи обслуговуватись у фахівців:
Якщо площа приміщення для ароматизації до 50 кв. - Вигідніше купити, якщо понад 50 кв.м. – вигідніше та зручніше обслуговуватися у нас.

Назад до блогу

Рекомендоване обладнання для ароматизації

Диспенсери аерозольні

Рекомендовані аерозольні аромати:

Нано-дифузія:

Рекомендовані ароматичні масла для дифузорів:

Залишити коментар / задати питання: